Összesen 46 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság az Olaszliszkán 2006. október 15-én, gyermekei szeme láttára agyonvert, tiszavasvári tanár, Szögi Lajos családjának: három árván maradt lányának, özvegyének, szüleinek és nagymamájának. A család 57 millió forintos nem vagyoni kártérítésre nyújtott be keresetet a gyilkosság nyolc elítéltjével szemben. Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, ezért az nem jogerős.

Szögi Lajost 2006. október 15-én brutális kegyetlenséggel, két gyermeke szeme láttára verték agyon Olaszliszkán. A tanár szabályosan közlekedett a kocsijával, amikor egy kislány átszaladt előtte az úton, majd az árokba esett. Nem sérült meg, felpattant és elszaladt. A feldühödött rokonok, akik azt hitték, a gyerek meghalt, kirángatták a férfit a kocsijából, és agyonverték. Mindennek szemtanúja volt a kocsiban ülő, akkor 6 és 10 éves, két kisebbik lánya.

A nyolc alperes - akiket a gyilkosság miatt indított büntetőperben a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért korábban 157 év fegyházbüntetésre ítélt a bíróság - ezúttal sem jelent meg a tárgyaláson.

Kocsis Ottília bíró az indoklásban elmondta: a gyilkosság idején 6 éves kislány szenvedte el a legnagyobb lelki sérülést, ezért a számára megítélt 10 millió forint nem vagyoni kártérítéshez igazította a család többi tagjának megítélt összeget: a középső gyermeknek 9, a most 20 éves legidősebbnek 8, az özvegynek 6, a szülőknek 5-5, a nagymamának 3 millió forintot. Kötelezte az alpereseket a rongálással okozott 388 ezer forint kár megtérítésére, a perköltség, a szakértői költség és az illeték megfizetésére.

Helmeczy László, a család ügyvédje elmondta: az emberéletet nem lehet pótolni, igazi kárpótlást az ítélet sem nyújt, hiszen Szögi Lajost nem tudják feltámasztani. Hozzátette: ekkora összegű, nem vagyoni kártérítést Magyarországon bíróság még nem ítélt meg. (FH)