Kilenc ember életét vesztette, amikor bomba robbant csütörtökön egy zsúfolt utasszállító buszon a Fülöp-szigetek déli részén lévő Mindanao-szigeten - közölték a hatóságok. A katonaság és a rendőrség szerint a támadás hátterében muszlim fegyveresek állhatnak, a robbantás oka pedig zsarolási ügy lehet.

"A busztársaság régóta kap zsaroló leveleket a térségben működő fegyveres csoportoktól" - mondta az AFP-nek Randolph Cabangbang alezredes, a térség katonai egységének szóvivője. Mint mondta, a bombát egy táskában rejtették el, amelyet a jármű hátsó részénél lévő csomagtárolóba tettek. A szóvivő szerint a pokolgép akkor lépett működésbe, amikor egy csoport férfi - akik a feltevések szerint felvitték a buszra a táskát - leszállt a járműről.

A busz 38 éves vezetője, Arlan Tadeo sérülés nélkül úszta meg a robbanást, és azt mondta, a detonáció idején nagyjából 60 ember tartózkodott az utastérben. Mint mondta, a robbanás után belepillantott a visszapillantó tükörbe, és betört, véres ablakokat látott benne. Ezután leállította a járművet, és újra belenézve a tükörbe sérült és kiabáló utasokat látott. A sofőr szerint a rendőrség és a katonaság tíz perc alatt ért a helyszínre, addig a környékbeli lakók segítettek a sebesültek ellátásában.

A robbanásban nyolc ember a helyszínen életét vesztette, az egyik sérült pedig a kórházban halt meg. Randolph Cabangbang szerint a jelenleg is kórházban lévő kilenc sebesült közül négyen kritikus állapotban vannak.

Mindanao szigetén nem először támadtak buszra a fegyveres csoportok, amelyek így akarnak pénzt kikényszeríteni a térségben működő busztársaságoktól. Legaktívabb az al-Khobar muzulmán csoport, amely legutóbb 2007-ben követett el támadást egy autóbusz ellen Mindanaón. De aktív a térségben az al-Kaidához köthető Abu Szajjaf csoport is, amely az elmúlt évek legsúlyosabb fülöp-szigeteki merényleteiért felelős.(FH)