Kolera okozott több tucatnyi, az elmúlt napokban történt haiti halálesetet - közölte a helyi egészségügyi hatóság egyik, neve elhallgatását kérő illetékese az AFP-vel közép-európai idő szerint csütörtök kora este. "A laboratóriumi tesztek első eredményei azt mutatják, hogy kolera volt, de nem tudjuk, melyik típus" - mondta a port-au-prince-i közegészségügyi minisztérium munkatársa. "A kormányzat és az egészségügyi hatóságok képviselői jelenleg is tanácskoznak" - tette hozzá.

Az egészségügyi hatóságok néhány órával korábban arról számoltak be, hogy legkevesebb ötven ember halt meg akut hasmenés okozta legyengülés miatt, és további százakat kezelnek kórházakban hasonló tünetekkel. Az akkori tájékoztatás szerint laboratóriumi vizsgálatokkal próbálják kideríteni a megbetegedések okát, amelyek a januári földrengéskor romba dőlt fővároson kívül felállított táborokban élőknél fordultak elő.

A kolera baktériuma szennyezett vízzel terjed, ám azok az élelmiszerek is fertőzöttek lesznek, amelyek érintkezésbe kerülnek a vízzel. A betegség heveny hasmenéssel és hányással jár, ami a fertőzött emberek kiszáradásához vezet. Mivel igen rövid a lappangási ideje, azonnali kezelés nélkül akár órákon belül halálos kimenetelű lehet. A Haitiben dolgozó segélyszervezetek már hónapokkal ezelőtt figyelmeztettek egy esetleges járvány kitörésének veszélyére, mivel a hajlék nélkül maradt városiak hónapok óta sátortáborokban húzzák meg magukat, ahol elégtelenek a higiénés körülmények.(FH)