Jól vannak a fiatalok, akik drogtól lettek rosszul Velencén csütörtökön, és kórházba kellett őket szállítani. A fiatalok azt mondták, hogy "Katit", vagyis a tiltólistán egyelőre még nem szereplő mefedront ettek. Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, rosszullét miatt négy fiatalt kellett kórházba szállítani csütörtökön Velencéről. Az elsődleges adatok és a tünetek alapján valószínű, hogy a fiatalok valamiféle kábítószertől lettek rosszul. A rendőrség tájékoztatása szerint három felnőtt és egy fiatalkorú fiúról van szó. Úgy tudni, az eset egy velencei iskolában történt, a fiatalok valószínűleg mefedront szedtek be.

Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház- és Rendelőintézet toxikológus főorvosa a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a hozzájuk került fiatalok azt mondták, hogy "Katit" ettek, ami a mefedron nevű szer utcai neve. Az állapotuk is ennek a szernek a használatára utal, némi zavartság és "molyoló" mozgások voltak észrevehetők a betegeken. Állapotuk kielégítő, hogy pontosan mitől lettek rosszul, azt a laborvizsgálatok derítik ki.

Zacher Gábor elmondta, hogy az utóbbi pár hónapban az osztályukra került betegek leggyakrabban a mefedron hatása miatt lettek rosszul. A fiatalok vélhetően azért választják egyre többször ezt a szert, mert még legális. Szerkezetében és hatásában az amfetaminhoz hasonló és az extasyt helyettesítő szerként vonult be a köztudatba. Ez az anyag addig lehet legális helyettesítője az extasynak, amíg fel nem kerül végre a tiltólistára - fogalmazott a toxikológus szakorvos.(FH)