Letartóztattak a kambodzsai rendőrök egy francia állampolgárságú férfit, akit hazájában kiskorú megerőszakolása miatt ítéltek el. Azt nem tudni, hogy az ázsiai országban követett-e el hasonló bűncselekményt. A héten egy brit pedofilt is elfogtak.

Az 54 éves Francis Leroun Kambodzsa déli részén élt egy bérelt házban, miután 2004-ben elszökött Franciaországból. Perét távollétében is megtartották: a bíróság 12 éves börtönbüntetésre ítélte, a hatóságok pedig nemzetközi körözést adtak ki ellene. A letartóztatási parancs alapján fogták el a kambodzsai rendőrök szombaton - adta hírül az AFP hírügynökség. A francia nagykövetség rövidesen kérni fogja Leroun kiadatását, és várhatóan két hónapon belül hazaszállítják, hogy letöltse kiszabott büntetését. A rendőrség egyelőre nem közölte, hogy a férfit gyanúsítják-e hasonló, Kambodzsában elkövetett bűncselekményekkel.

Egy hét alatt Leroun már a második pedofil, aki rendőrkézre került az ázsiai országban. A hét elején egy 52 éves brit állampolgárt fogtak el, miután a vád szerint árvaházat üzemeltetett, az ott lakók közül pedig többeket megerőszakolt Kambodzsában. Nicolas Patrick Griffin ellen szombaton már vádat is emelt az ügyészség.

Kambodzsa sokáig a pedofilok kedvelt célpontjának számított, de az ázsiai ország már évek óta szeretne változtatni a róla kialakult képen. 2003 óta több tucatnyi külföldi szexuális ragadozót börtönöztek be, vagy utasítottak ki az országból, hogy hazájukban álljanak bíróság elé.