Az FBI, az "Eltűnt és Kizsákmányolt Gyerekek Nemzeti Központja" (NCMEC) nevű amerikai szervezet, valamint helyi rendőrök közös akciósorozatával 69 gyerekprostituáltat mentettek meg az elmúlt három napban az Egyesült Államok területén - közölte hétfőn az amerikai igazságügyi minisztérium. A bejelentés szerint 885 gyanúsítottat, köztük 100 kerítőt vettek őrizetbe.

"A gyerekprostitúció továbbra is alapvető probléma az országunkban, ahogy a mostani mentőakció nagyságrendje is bizonyítja. Talán egyetlen feladat sem annyira fontos, mint az amerikai gyerekek védelme és megmentése, ha áldozattá válnak" - mondta Shawn Henry, az FBI egyik helyettes részlegvezetője.

Az Egyesült Államok 40 államára kiterjedő razziasorozatban, ami a "Nemzeti Kezdeményezés az Eltűnt Ártatlanokért" nevet kapta, főleg kamionparkolókra, megállókra, kaszinókra és illegális internetes honlapokra összepontosítottak a hatóságok. Az "Eltűnt Ártatlanokért" akciósorozat évek óta tart az országban, és a hatóságok közlése szerint ennek eredményeként eddig már 1200 gyereket tudtak kimenteni a prostitúcióból, és 625 esetben született bírósági ítélet hosszú börtönbüntetésekkel. "A 21-ik század rabszolgaságáról van szó. Büszkék vagyunk arra, hogy közreműködhetünk a gyerekek megmentésében, és segíthetünk abban, hogy a bűnösök bíróság elé kerüljenek" - ez áll abban a hétfői közleményben, amit az "Eltűnt és Kizsákmányolt Gyerekek Nemzeti Központjának" elnöke, Ernie Allen írt alá.