18 fogoly halt meg a brazil börtönlázadásban

2010.11.09. 19:31

Összesen 18 fogoly halt meg a brazil börtönlázadásban. Az ország északkeleti részén lévő Maranhao szövetségi állam egyik börtönében hétfőn kezdődött a zendülés, amikor a rabok az ellenőrzéskor rátámadtak az őrökre. Egyiküket megsebesítették, és rajta kívül még öt őrt túszul ejtettek. A foglyok életkörülményeik javítását követelték.

Az összecsapásokban hétfőn és kedden is kilenc-kilenc fogoly halt meg. A brazil média szerint horrorisztikus események történtek a zendüléskor, több foglyot például lefejeztek. Aluisio Guimarares, a szövetségi állam biztonság minisztere az AFP-nek azt mondta: a rendőrök kedden leverték a lázadást és végre urai a helyzetnek. Azt is közölte, hogy a rabok még hétfőn elengedték a megsebesített őrt, akit kórházba szállítottak, és stabil az állapota. A többi túszul ejtett őr kedden, sértetlenül szabadult.

A brazil börtönökben gyakoriak a zendülések, főleg a túlzsúfoltság miatt. A feszültségeket az is fokozza, hogy a rabokat a foglyokból alakult bandák terrorizálják.(FH)