A legfrissebb szerdai hivatalos adatok szerint már 643 halottja van a Haitin október közepén kitört kolerajárványnak, és már majdnem tízezer embert kezelnek kórházban a betegséggel - közölte az ország közegészségügyi minisztériuma. Közben a segélyszervezetek egyre nagyobb erővel próbálják megakadályozni, hogy a betegség elterjedjen a fővárosban, ahol több mint egymillió ember él sátortáborokban a januári földrengés óta.

A haiti közegészségügyi minisztérium közleménye szerint csak kedden 46 halottat jegyeztek fel az ország északi részén, és negyvenkettőt a főváros környéki területeken. Ezzel már 643 ember halt meg a kolera miatt, és majdnem tízezren vannak kórházban. A fővárosban kedden jegyezték fel az első halálesetet a kolera miatt. A megbetegedések száma jelenleg 115, az egy nappal korábbi 73 esettel szemben.

Haiti egészségügyi hatóságai, és nemzetközi segélyszervezetek már a járvány októberi kitörése óta arra figyelmeztetnek, hogy "a legrosszabbra kell felkészülni", ha a járvány eléri a fővárost. A januári földrengés óta még mindig nagyrészt romokban heverő Port-au-Prince-ben nagyjából egymillió ember ér sátortáborokban, amelyek táptalajai a járványoknak.