A spanyol rendőrség húsz tonna hasist foglalt le egy holland zászló alatt hajózó halászhajón - közölte pénteken a spanyol vámőrség. A hajó fedélzetén három holland állampolgárt tartóztattak le. A spanyol hatóságok közlése szerint ez volt az elmúlt évtized legnagyobb tengeri hasisfogása.

A spanyol vámőrség egységei csütörtökön figyeltek fel a negyven méter hosszú halászhajóra Marokkó közelében, nemzetközi vizeken. A hajót a holland kormány engedélyével tartóztatták fel, majd a Spanyolország délnyugati részén található Cadiz kikötőjébe vitték.

A hajó fedélzetén húsz tonna hasisra bukkant a spanyol hatóság. A vámőrség közlése szerint az elmúlt tíz év legnagyobb tengeri hasisfogása volt, és a valaha volt ötödik legnagyobb drogfogás. A hajó fedélzetén lévő három holland állampolgárt letartóztatták.

Az európai hasispiacot főleg Marokkó látja el, és az afrikai országhoz közel eső Spanyolország számít a hasis fő európai belépőpontjának. A spanyol hatóságok rendszeresen foglalnak le marokkói hasisszállítmányokat: szeptember óta négy különálló akcióban összesen 12 tonnányit gyűjtöttek be.