347-re emelkedett a kambodzsai pánik halálos áldozatainak a száma a hatóságok legutóbbi bejelentése szerint. 410 ember sérült meg a balesetben, amit az ázsiai ország miniszterelnöke a Pol Pot-rezsim óta eltelt évek legnagyobb tragédiájának nevezett.

Az évente megrendezett vízi fesztiválra érkező tömeg egy hídon összezsúfolódott, és a pánikba esett emberek letaposták egymást. Egyelőre senki nem tudja, hogy mi váltotta ki a zavart - egyes hírek szerint elterjedt a tömegben, hogy a híd instabillá vált, és hirtelen mindenki menekülni próbált. "Épp átkeltünk a Gyémánt hídon, amikor a tömeget elkezdték tolni az ellenkező oldalról. Mindenki kiabált és pánik tört ki" - mondta egy 23 éves túlélő az AFP hírügynökségnek. "Az emberek elkezdtek volna futni, de egymásra estek. Én is elestem, de fölrángattak. Sokan a vízbe ugrottak" - tette hozzá. Beszámolók szerint voltak, akik egy villanyvezetékbe próbáltak belekapaszkodni, és többek halálát áramütés okozta.

A halálos áldozatok kétharmada nő. A kambodzsai kormányszóvivő szerint a legtöbb ember halálát fulladás és belső vérzés okozta. Khieu Kanharith elmondta, hogy sok áldozatot még nem tudtak azonosítani. Egy helyi kórháznál felállított sátor alatt gyűjtik a holttesteket, a rendőrök ott veszik le az ujjlenyomataikat, és a hozzátartozókat is oda várják a hatóságok.

Hun Szen kambodzsai miniszterelnök televíziós beszédében a Pol Pot vezette rezsim óta eltelt évek legnagyobb tragédiájának nevezte a balesetet. A vörös khmerek rémuralma 1975-79 között tartott. Ezalatt a becslések szerint mintegy két millióan haltak meg a tömeges kivégzések, kényszermunka, járványok és éhínségek miatt.

A kambodzsai kormány nemzeti gyászt hirdetett csütörtökre, a kormányfő pedig vizsgálatot rendelt el.