20 ember halt meg eddig ebben az évben a téli időszakot közvetlenül megelőző hónapokban kihűlés miatt, Magyarországon. A szeptember 22-e és november 22-e közötti időszakra vonatkozó adatokról szerdán a Magyar Szociális Fórum (MSZF) Kerekasztala tájékoztatott. Ez a szám gyakorlatilag megegyezik az elmúlt év hasonló időszakában történt kihűléses halálesetek számával.

Az áldozatok egy része a szabad ég alatt hűlt ki, mások saját tulajdonukat képező fűtetlen otthonukban lelték a halálukat. Az MSZF szerint a halálesetekkel kapcsolatos adatok arra utalnak, hogy a helyzeten nem változtatott a kilakoltatási tilalom elrendelése. Az áldozatok ugyanis részben a moratórium előtt kilakoltatottak és hajléktalanná váltak közül kerültek ki, a többiek pedig olyanok közül, akiknek nem telik fűtésre. Ezek a többnyire idős emberek ennivalóra és gyógyszerre költik szerény jövedelmüket, és jobbára nincs, aki segítsen nekik.

A Magyar Szociális Fórum felhívja mindenki figyelmét az odafigyelés, a törődés és a szolidaritás fontosságára a tél beállta előtt. Az MSZF kötelességének tartja figyelmeztetni a kormányt is arra, hogy a lakhatási és a megélhetési gondok megoldatlansága újabb emberéletekbe kerül.