Megérkezett pénteken a Fidzsi-szigetekre az a három tinédzser fiú, akik ötven napig hánykolódtak a Csendes-óceánon egy kis alumínium csónakban. Az Új-Zélandhoz tartozó Tokelau-szigetekről származó fiúk októberben tűntek el, és már gyászszertartást is tartottak számukra. A csodával határos módon megmenekült tinédzsereket egy új-zélandi halászhajó találta meg szerdán.

A három fiút helyi idő szerint péntek délután tett partra a Fidzsi-szigetek fővárosában az ország parti őrségének egyik hajója. Az új-zélandi sajtóban megjelent beszámolók szerint "soványnak és betegnek" tűntek, és mindannyian infúzióra voltak kötve, amikor a rájuk váró mentőautóba rakták őket. A kettő 15 éves, és egy 14 éves gyereket kórházba szállították kivizsgálásra.

A három fiú október ötödikén tűnt el a Szamoától északra található Tokelau egyik szigetétől. A tinédzsereket közvetlenül eltűnésük után hiába keresték az új-zélandi légierő repülői, és két hete gyászszertartást is tartottak a halottnak hitt fiúk tiszteletére.

A 12 méteres alumínium csónakkal eltűnt fiatalokat végül Tokelautól 1 420 kilométernyire, Fidzsi partjainak közelében talált meg egy új-zélandi halászhajó. A megszokott útvonalától letért San Nikunau legénysége szerdán pillantotta meg a kis hajót, és a fedélzetükre vették a három fiatalt.

Az egyik halász elmondása szerint a fiúk nagyon soványak voltak, de jó lelki állapotban találtak rájuk. A nyílt óceánon töltött ötven nap alatt esővizet ittak, miután elfogyott a csak pár napra elegendő kókuszdiójuk, valamint valahogy sikerült levadászniuk egy madarat, és annak a húsát ették.

Az utolsó pár napban azonban nem esett eső, és kénytelen voltak az óceán sós vizéből inni, ami csak gyorsítja a kiszáradást. Az őket kimentő halászhajó legénysége szerint már csak pár napig maradtak volna életben, ha nem találják meg őket.