Felújítás után a szekrényeket és a polcokat nem rögzítették rendesen a falhoz - ezt állapította meg az a belső vizsgálat, amelyet azért indítottak egy budapesti gyermekotthonban, mert november 19-én rádőlt egy szekrény egy 3 és fél éves kisfiúra. Dominik pár nappal később, a kórházban belehalt sérüléseibe. A fővárosi önkormányzat hétfői közleményéből az is kiderült, hogy a dolgozók nem jelezték, hogy valamelyik bútordarab mozog, vagy balesetveszélyes lenne. Az intézmény igazgatója a feltételezett mulasztások miatt fegyelmi eljárást rendel el több munkatársa ellen.

Mint ismert, november 19-én súlyos gyermekbaleset történt a fővárosi Cseppkő Gyermekotthonban. Szekrény dőlt egy 3 és fél éves kisfiúra, aki olyan súlyosan megsérült, hogy pár nappal később meghalt. A gyermekotthon igazgatója - hogy tisztázzák a baleset körülményeit - belső vizsgálatot rendelt el.

Eszerint akkor, amikor a szekrény rádőlt a kicsire, a gyermekotthoni csoportban összesen hét gyerek tartózkodott az oda helyettesítőként beosztott nevelővel. A nevelő - aki egyébként több mint 25 éve az intézmény dolgozója - délután 1 órakor kezdte meg a szolgálatot. A baleset idején egy másik gyermekkel foglalkozott a nevelői szobában, a többiek ekkor a nappaliban illetve a szobájukban voltak, játszottak és tv-t néztek. Az érintett kisfiú valószínűleg valamilyen játékért ment át két testvérével a közös szobájukba. Megpróbált felmászni a fal mellett álló könyvespolcra, amely ettől rázuhant. A nevelőnek az egyik csoporthoz tartozó gyermek szólt arról, hogy mi történt, aki ezután kiszabadította a sérült kisfiút a bútor alól majd segítséget hívott.

A mentők kiérkezéséig a gyereket próbálták mesterségesen lélegeztetni, de a kicsi nem nyerte vissza eszméletét. A belső vizsgálat megállapította, hogy az otthonban lezajlott felújítási-festési munkák után a szekrényeket és a polcokat nem rögzítették rendesen a falhoz, és a csoportban dolgozó munkatársak sem jelezték a munkavédelmi bejáráson vagy attól függetlenül, hogy valamelyik bútordarab mozog, vagy balesetveszélyes lenne. Az intézmény igazgatója a feltételezhető mulasztások miatt fegyelmi eljárást rendelt el több munkatársa ellen. A balesettel összefüggésben egyébként a fenntartó azonnali hatállyal elrendelte valamennyi fővárosi gyermekvédelmi intézményben a rendkívüli balesetvédelmi felülvizsgálatot, különös tekintettel a bútorok biztonságos rögzítésére. A vizsgálatokat az intézményekben már elvégezték, és a szükséges rögzítések is megtörténtek már.