Helybenhagyta az iráni legfelsőbb bíróság az iszlám "szemet szemért" törvény alapján korábban kiszabott egyik ítéletet, amely szerint meg kell vakítani egy vitapartnerének szeme világát elvevő férfit. Savat fog a szemébe cseppenteni áldozata, szeretőjének férje.

Az Iran nevű kormánylap tudósítása szerint a 25 éves Modzstaba nevű férfi a hasonló korú helyi taxisofőr, Alireza arcába löttyintett savat. A Kom városában élő férfi állítólag tiltott viszonyt folytatott az áldozat feleségével. A bíróság ítélete szerint Modzstabát meg kell vakítani, úgy, ahogyan ő is tette vitapartnerével, azaz savval kell végrehajtani a büntetést. Az iszlám jogban is alkalmazott "szemet szemét" elv alapján az ítéletet az áldozat hajthatja végre.

"Felkértünk egy törvényszéki szakértőt, hogy felügyelje az elítélt megvakítását" - mondta Mosztafa Barzefar Gandzsi, Kom város ügyésze. Iránban már korábban is előfordultak savas támadások. 2009 februárjában egy Madzsid Movahedi nevű férfi ítéltek mindkét szemére való megvakításra, miután egy egyetemi csoporttársa arcába locsolt savat, mert a nő visszautasította házassági ajánlatát. Később nem érkezett arról hír, hogy végrehajtották-e az ítéletet - teszi hozzá az AFP hírügynökség.