Meghalt egy 12 éves burundi albínó fiú, miután fegyveresek levágták az egyik karját - közölték a hatóságok szombaton, hozzátéve, hogy az eset feltehetően a boszorány-szertartások miatti albínó testrész-kereskedelemmel áll összefüggésben. "Csütörtök este négy, puskával és bozótvágó késsel felszerelkezett bandita támadt egy családra, ahol három albínó gyerek is van" - mondta az AFP-nek Joseph Ntahuga, a Burundi középső részén fekvő Gahweza önkormányzatának egyik illetékese. Mint mondta, a fegyveresek levágták a család 12 éves fiának bal karját, majd elmenekültek a helyszínről. Ntahuga szerint a gyerek belehalt a sérülésbe, mielőtt szülei a kórházba értek volna vele.

Az elmúlt években 16 albínó gyereket támadtak meg a kelet-afrikai országban. Legutóbb októberben követtek el hasonló támadást: akkor két fiatal albínó fiút gyilkoltak meg és csonkítottak meg. A Burundiban áldozatul esett albínó gyererek levágott testrészeit a szomszédos Tanzániában adjá el a szervkereskedők.

Tanzániában 2007 óta egyre nagyobb teret hódítanak az albínó tesrészeket is felhasználó rituális "boszorkányszertartások", amelyek miatt ott legkevesebb 60 gyereket támadtak meg.