Fajtalankodásért ítéltek el egy pécsi tizenévest

2011.01.12. 18:42

Három év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Pécs Városi Bíróság egy tizenhat éves fiatalembert folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak miatt szerdán. A nem jogerős ítélet szerint a vádlott több alkalommal is orálisan fajtalankodott egy ötéves kisfiúval, aki a szomszédban lakott. Az ítélet szerint a vádlott 2009 nyara és novembere között több alkalommal is rávette a szomszédban lakó ötéves kisfiút, hogy nemi szervét a szájába vegye, és elégítse ki. Egy alkalommal pedig nemi szervét a sértett végbeléhez nyomta. A vádlott egyszer egy, akkor még gyermekkorú barátját is rávette arra, hogy orálisan elégíttesse ki magát az ötéves sértettel. Barátja azonban néhány másodperc után megijedt és felöltözött.

2009 novemberében a vádlott a sértett otthonában elkísérte a kisfiút a wc-re. Ennek tanúja volt a sértett bátyja is, aki gyanút fogott és utánuk ment. Felöltözve találta őket a wc-ben, de furcsállotta az esetet. Másnap az óvónők szóltak a sértett édesanyjának, hogy a gyermek nincs jól, hőemelkedése van és a viselkedése is megváltozott egy ideje. Az édesanya először nagyobbik fiát vonta felelősségre, mert azt hitte, ő tett valami rosszat. A báty ekkor mesélte el, hogy mit látott előző nap a wc-ben. Az édesanya ezután felelősségre vonta a vádlottat, aki beismerte, hogy fajtalankodott a kisfiúval. A vádlottat még aznap őrizetbe vették. Azóta is előzetes letartóztatásban van.

A szerdai bírósági ítélet indoklásakor elhangzott, hogy felnőtt esetében öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az ilyen bűncselekmény. Ennek az ügynek a vádlottja azonban fiatalkorú és az elkövetéskor még 16 éves sem volt, ezért enyhébb szabályok vonatkoznak a büntetés mértékére, amely egy hónaptól öt évig terjedhet az ő esetében. A bíróság szerint az sem volt nyomatékos enyhítő körülmény, hogy a vádlott az eljárás során is beismerte a bűncselekményt, ugyanis ezen kívül egyáltalán nem tett vallomást, és megbánást sem tanúsított.

A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.