Egy 38 éves, krónikusan elhízott férfi az idei influenzaszezon első halálos áldozata, aki az év első hetében hunyt el a H1N1 vírusfertőzés szövődményei miatt. Védőoltást nem kapott. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerdai tájékoztatóján bejelentették, hogy január 3-9. között duplájára nőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az egy héttel korábbihoz képest. Bár a becsült 12600-as betegszám még nem éri el a járványos fertőzés szintjét, várható, hogy néhány héten belül jelentősen többen fertőződhetnek meg, mivel az ÁNTSZ laboratóriuma az érintett héten a beküldött mintákból már 19-ben kimutatta a kórokozót. Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa szerint valójában megjósolhatatlan, mikor lesz a járvány csúcsa, de a mostani tendenciák alapján körülbelül 5 hét múlva. Az OEK főorvosa beszámolt arról: az év első hetében az ország valamennyi megyéjében emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma, egy kivételével: Csongrádban. A legtöbb beteg 15-34 éves fiatal felnőtt, 29 százalékuk pedig középkorú. 12-12 százalék volt a fertőzöttek között a 15 év alatti gyermek és a 65 év felettiek aránya. Negyven betegnek volt olyan súlyos az állapota, hogy kórházba került, közülük 8-nak volt szüksége intenízv ellátásra, 7-nek ráadásul gépi lélegeztetésre is. Csohán Ágnes kérdésre válaszolva hozzátette: jelenleg 1 várandós nőt kezelnek kórházban.

A tájékoztatón arra is felhívták a figyelmet, hogy míg az influenzaszezon októberi kezdetétől az év végéig összesen 9 beküldött mintából mutatta ki az ÁNTSZ laborítóriiuma az influenza vírusát, addig a legutóbbi héten 19-ből. Valamennyi kórokozó a tavaly is fertőző H1N1 vírus volt. A legtöbb influenzagyanús minta Budapestről érkezett, összesen 14.

Jankovics István virológus arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Európában is leginkább a H1N1 vírus fertőz, de másfajta influenzavírusok - köztük a B vírus - is jelen vannak. Hangsúlyozta: bár az uniós vizsgálatok szerint némileg mind a H1N1 vírus, mind a B vírus mutálódott, genetikailag ezek a változások nem jelentősek, tehát a jelenlegi szezonális vakcina mindegyik ellen véd.

A rendelkezésre álló 1,3 millió térítésmentes háromkomponensű oltóanyagból eddig 800 ezer 230-at adtak be az orvosok, ezen kívül a meghosszabbított szavatosságú, tavalyról megmaradt 1,2 millió ingyenes H1N1 elleni Fluval P-ből 53 ezret. Csohán Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy azoknak sem árt ismét beoltatni magukat az influenza ellen, akik tavaly megkapták a vakcinát. Különösen a rizikóócsoportokba tartozóknak ajánlja a védőoltást, mert valamennyi vizsgálat azt igazolta, hogy a magyar oltóanyag 80 százalékos védelmet nyújt a vírussal szemben.

A tájékoztatón ismertették, hogy a többi európai országban hol tart az influenzajárvány. Bár a szabadságolások és az iskolai szünet miatt a tavalyi év utolsó hetében kevesebb betegre számítottak, 15 országban így is nőtt a fertőzöttek száma. A legtöbb influenzás Dániában, Írországban és Angliában volt. Ez utóbbiban már 50-ra nőtt az influenza szövődményei miatt elhunytak száma. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet: nemcsak nyugatról támad a vírus, hanem keletről is, tehát megjósolhatatlan, hogy végül is melyik vírus lesz a domináns, pontosan hányan, mennyire súlyosan fognak megbetegedni Magyarországon.