Szeptember vége óta 127 ember halt meg a hideg miatt Magyarországon a szabadban vagy az otthonában a Magyar Szociális Fórum (MSZF) adatai szerint. 51-en közterületen hűltek ki, 76-an pedig otthonukban. Ebben az összesítésben azok nincsenek benne, akik már a kórházban hunytak el. Az áldozatok túlnyomó többsége egyébként ötven év feletti. Az MSZF úgy véli, a kormány mulasztása miatt haltak meg ennyien. Péntekig 127-en fagytak meg a szabad ég alatt, illetve otthonukban. 51-en közterületeken vesztették életüket, 76-an pedig magánházakban. Az áldozatok túlnyomó többsége ötven év fölötti - jelentette a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal (MSZF SZK). A szombati közleményben hozzáteszik: az adat nem tartalmazza azok számát, akik már a kórházban haltak meg kihűlés miatt. Ez egyébként 120-130 embert jelent. Velük együtt eddig 240-260 -an haltak meg a hideg miatt.

A Szociális Fórum Kerekasztala egy héttel az után hozta nyilvánosságra a legfrissebb adatokat, hogy "elsőrendű politikai kérdésnek" minősítette az emberéletek védelmét, és azonnali szükségintézkedésekre szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt. Múlt héten tartott sajtótájékoztatójukon arra szólították fel a kormányt, hogy - mivel a többség saját otthonában hűl ki - azonnali kormányrendelettel kötelezzék a hatóságokat a veszélyeztetett emberek rendszeres látogatására és ellátására. Emellett azt kérték, hogy tegyék kötelezővé az energiaszolgáltatást azok számára is, akik fizetésképtelenek, és életük kerül veszélybe, ha kikapcsolják otthonukból a villanyt és a gázt, részesítsék természetbeni támogatásban a veszélyeztetett családokat, és egyedülállókat, és azonnal juttassák fedélhez azokat a hajléktalanokat, akiket a menhelyeken kialakult túlzsúfoltság és embertelen állapotok miatt már nem tudnak befogadni.

Az MSZF fűtött középületek megnyitását, vasúti szerelvények, hálókocsik rendelkezésükre bocsátását is kérte, mert szerintük- ahogy közleményükben is fogalmaztak - nem kitiltani kell őket a vasúti várókból és az aluljárókból, hanem segíteni kell nekik abban, hogy olyan helyet találjanak, ahol reményük van az életben maradásra.

Az MSZF közleményében hozzáfűzi: a miniszterelnöki hivatal faxszámára múlt pénteken elküldött azonnali intézkedési csomagra mindmáig nem kaptak választ.