Több mint száz ember vesztette életét a dél-indiai Kerala államban, ahol pánik tört ki egy vallási fesztiválról távozók körében - közölték a helyi hatóságok szombaton. A riadalom péntek este kezdődött, amikor az évente megrendezett ünnepségről hazatérő több ezer ember közé berohant egy terepjáró. Az állam déli részén, hegyvidékes területen fekvő Sabarimala zarándokhelyen idén is több mint hárommillió ember vett részt a zarándoklaton. Amikor azonban véget értek a szertartások, és a tömeg hazaindult, mintegy tíz kilométerre a kegyhelytől egy terepjáró vezetője elvesztette az uralmát a jármű felett, és belerohant a szűk hegyi úton gyalogló tömegbe.

Jaya Kumar, Kerala állam belügyminisztere szerint a környéken ezután pánik tört ki, és a menekülők közül legkevesebb 102 ember vesztette életét, és több tucatnyian megsebesültek. A mentőcsapatok azonban még mindig kutatnak esetleges túlélők, vagy további áldozatok után, akik a hegyi útról zuhanhattak a szakadékba. A keresést azonban nehezíti az erdős, sziklás térségre jellemző sűrű köd és a nehezen járható terep.

Indiában nem ritkák a hasonló tragédiával végződő tömegrendezvények, amelyeken gyakran hiányosak a biztonsági intézkedések, ezért pánik esetén sokan halnak meg. Tavaly márciusban az északi Uttar Pradesh szövetségi államban 63-an vesztették életüket az egyik hindu templom előtt kitört pánikban, a rendőrség szerint a biztonsági intézkedések teljes hiánya miatt. Az áldozatok többsége gyerek és nő volt. Októberben tízen haltak meg ugyancsak egy tömegpánikban, Bihar szövetségi állam egyik kegyhelyénél.