Öt embert gyanúsított meg és vett őrizetbe a rendőrség a West Balkánban történt szombat éjjeli tragédia miatt. Egyértelmű, hogy a tömeg nyomta agyon a három fiatal lányt, de ehhez az emberi felelőtlenség és a kapzsiság vezetett - jelentette ki esti rendkívüli tájékoztatóján Pintér Sándor belügyminiszter. Hangúlyozta: nemcsak 3, hanem több száz élet volt veszélyben.Közölte azt is: a rendőrség öt embert gyanúsítottként hallgatott ki, majd őrizetbe is vette őket. Mindannyiukat több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel gyanúsítják. A belügyminiszter kijelentette azt is: Ilyen tragédia még egyszer nem fordulhat elő, ezért átvizsgálják a jogszabályokat, és a közeljövőben több hatóság együttes ellenőrzéseket fog tartani.

Pintér Sándor elmondta: a szórakozóhely 307 ember befogadása lett volna alkalmas, de csaknem háromezret engedtek be, így 0,4 négyzetméter jutott egy vendégre. A mulatónak csupán egy 100 fős kávéház működtetésére volt engedélye, és egyáltalán nem rendelkezett tűzriadótervvel, amelynek tartalmaznia kellett volna a kiürítéssel kapcsolatos feladatokat. Ráadásul összesen 10 biztonsági ember felügyelte a több ezer fős rendezvényt.

A belügyminiszter közölte azt is: az egyik halálra nyomott lány vérében kábítószert találtak, tehát már ezért sem ismerhette fel a veszélyt. Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány kérdésre válaszolva hozzátette: a kábítószer amfetaminszármazék volt. A rendőrfőkapitány azt is elmondta, nem kellett pánik ahhoz, hogy a rendezvényen összetapossák egymást az emberek. Akkora volt a tömeg, hogy mint az egyik tanú mesélte, 10 percig a lába sem érte a földet. A három lány halálát az eddigi orvosi vélemények szerint az okozta, hogy a lépcsőn a korláthoz nyomták őket.

Pintér Sándor közölte: a rendőrök vették észre, hogy a szórakozóhely előtt a téren három test fekszik, körülöttük biztonsági emberek. A belügyminiszter szerint a rendőrök és a mentők is példás gyorsasággal intézkedtek: rövid időn belül 111 rendőr és 28 bűnügyi munkatárs érkezett a helyszínre. A gyors és összehangolt intézkedések alapján sikerült megtalálni a felelősöket: ennek alapján vettek őrizetbe öt embert és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Tóth Tamás kérdésre válaszolva hozzátette: ketten a rendezvény szervezői, ketten a hely bérbeadói, egyikük pedig a Noise Night Life programsorozat gazdája. Mindannyiukat több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel gyanúsítják.

A tájékoztatón közölték azt is, hogy az esti Nyugati téri megemlékezésen - melyen megjelent Orbán Viktor miniszterelnök és felesége is - 15 embert állítottak elő, mert megsértették a kegyeleti jogot, bekiabálásokkal zavarták a rendezvényt.