Sorozatos jogsértések vezettek a gyanú szerint a West Balkán szórakozóhelyen történt tragédiához, amelyben három fiatal lány halt meg. A rendőrség pénteken nyilvánosságra hozta a nyomozás eddigi megállapításait. Eszerint hamisították a bérlő nevét és pecsétjét a helyiség használatáról szóló szerződésben, illetve a hely biztonságos befogadóképességénél tizennégyszer több karszalagot rendeltek a rendezvényre. A helyszín ráadásul építési területnek minősül, ahol eddig sem lehetett volna rendezvényeket tartani. Az eredeti bérlő pedig engedély nélkül végzett átalakításokat benne.


Mint ismert, szombaton éjjel a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen kialakult tömegben pánik tört ki, három fiatal lány meghalt. A rendőrség "kettőnél több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények" miatt indított eljárást. Az ügynek hat gyanúsítottja van, mindannyian szabadlábon védekezhetnek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken nyilvánosságra hozta a nyomozásban eddig tett megállapításokat. A szórakozóhelyet bérlő gazdasági társaság nyilvántartásba vételi igazolása szerint 19 órától 22 óráig tarthatott nyitva a hely. A nyitvatartási időre vonatkozó korlátozás megszegése miatt a szórakozóhelyet egy korábbi ellenőrzéskor, 2010. december 11-én azonnal bezáratták.

A szórakozóhelyet bérlő gazdasági társaság - építtetőként - az épület különböző szintjein átalakításokat végzett, de erre sem építési, sem használatba vételi engedélyt nem szerzett. A helynek kiürítési terve sem volt.

A társaság január 15-én tovább adta bérbe a szórakozóhelyet egy vállalkozásnak, zenés rendezvény céljaira. Annak ellenére adták bérbe a helyet, hogy tudták: a helyszín építési területnek minősül és azzal is tisztában voltak, hogy ott korábban sem tarthattak volna rendezvényeket. A szombati rendezvényt a rendőrség szerint így a hatóságokat és a jogszabályokat kijátszva tartották meg.

A szórakozóhely bérlője és azok is, akiknek bérbe tovább adták, tudtak arról, hogy a hely biztonságosan kiüríthető befogadóképessége 307 fő. A bérlő maga is 300 fő befogadóképességet írt le a kereskedelmi tevékenység folytatását kérelmező bejelentésében. Mindezek ellenére a tragédiába torkolló rendezvényre 4200 darab beléptetéshez szükséges karszalagot rendeltek meg. Ráadásul úgy, hogy a bérbeadónak azt jelezték, hogy maximum 1800-an lesznek ott. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a rendezvényen körülbelül 2800 ember vett részt.

Az eljárás során felmerült a gyanú, hogy a bérleti szerződés aláírásánál a bérlő nevét és pecsétjét aláhamisították. A gyanúsítások szerint a sorozatos jogsértés miatt kialakult helyzet vezetett a három fiatal lány halálához.