Agyonlőttek egy rádiós műsorvezetőt hétfőn a Fülöp-szigetek nyugati részén - közölte a helyi rendőrség. A környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó, szókimondó újságírót egy ruhaüzlet előtt lőtte fejbe támadója, akit nem sokkal később elfogtak a rendőrök. A gyanúsított indítékai még nem ismertek. A rádiós állítólag halálos fenyegetéseket kapott halála előtt.


A Fülöp-szigetek nyugati részén található Palawan-szigeten dolgozó 47 éves újságírót helyi idő szerint hétfő délelőtt lőtte agyon támadója, nem sokkal azután, hogy véget ért naponta jelentkező műsora - közölte a helyi rendőrség. Gerardo Ortega egy használtruha-boltba tért be Puerto Princesa Cityben, amikor fejbe lőtte a fegyveres. Az újságíró a helyszínen meghalt. A gyanúsított elmenekült a helyszínről, de a rendőrségnek sikerült őt hamar elfognia. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi volt a Marvin Alcaraz néven azonosított férfi indítéka. Ortega egyik rádiós kollégája szerint a gyanúsított a rendőröknek azt állította, hogy csak ki akarta rabolni a férfit - közölte a GMA nevű Fülöp-szigeteki televízió a weboldalán megjelent hírben.

Puerto Princesa City polgármestere azonban azt állította, hogy Ortegát munkája miatt ölték meg. A polgármester elmondása szerint a rádiós több halálos fenyegetést is kapott az elmúlt időszakban, amikor a helyi bányacégek tevékenységeivel foglalkozott. A polgármester rendőri védelmet adott Ortega családjának. A Fülöp-szigeteki újságírók szövetségének közlése szerint már 142 újságírót gyilkoltak meg az országban a demokrácia 1986-os helyreállítása óta, mostani esettel együtt.