Szmogriadó - Továbbra is érvényes a tájékoztatási fokozat Budapesten

2011.02.01. 08:01

A szállópor-szennyezettség miatt továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten - tájékoztatta közleményében a Független Hírügynökséget a Főpolgármesteri Hivatal. A szállópor hétfői átlagkoncentrációja egyetlen mérőállomáson sem lépte túl a riasztási küszöbértéket, így Budapesten továbbra sem kell elrendelni a riasztási fokozatot.

A hétfői mérési adatok alapján továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, mivel a fővárosban, a javulás ellenére sem csökkent jelentősen a szállópor-koncentrációja a levegőban. A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek adatai alapján a kisméretű szállópor szintje a Széna téren és az Erzsébet téren is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát hétfőn rendelték el Budapesten. A főpolgármester akkor arra kérte a budapestieket, hogy ne használják a korszerűtlen, környezetszennyező autókat, lehetőleg tömegközlekedéssel utazzanak és mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések, mint például a kandallók, cserépkályhák üzemelését. A tájékoztatási fokozat olyan légszennyezettségi szint, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelenthet az arra érzékenyekre, gyerekekre, idősekre, krónikus betegekre.