31 katonát ölt meg egy iskolai uniformisba öltözött öngyilkos merénylő Pakisztán északnyugati részén csütörtökön. A tinédzser egy kiképzőközpontnál hozta működésbe bombáját Mardan városában. A támadásért a tálibok vállalták a felelősséget. Azt mondták, az akció válasz volt az amerikai robotrepülők támadásaira, és a pakisztáni hadsereg offenzívájára a térségben.

"A tinédzser korú fiú gyalog jött, és iskolai egyenruhát viselt" – mondta az AFP francia hírügynökségnek egy helyi rendőr. 31 újonc meghalt, 36-an megsebesültek, 16 katona állapota kritikus. "A merénylő 14-15 éves lehetett és az ezred iskolájába járt, pontosan úgy nézett ki, mint a többi fiú" – tette hozzá a rendőr.

Ez volt a legsúlyosabb merénylet karácsony napja óta, amikor az ENSZ egyik élelmiszerosztó központjában robbantotta fel magát egy nő Bajaur törzsi kerületben. Az akcióért a tálibok vállalták a felelősséget, és még véresebb merényletekkel fenyegettek.

Mardan városa körülbelül 50 kilométerre fekszik a Mohmand törzsi kerülettől, ahol a pakisztáni hadsereg a múlt hónapban offenzívát indított a tálibok rejtekhelyei ellen. A muzulmán szélsőségesek már korábban ígéretet tettek, hogy megtorolják a hadműveletet. 2006-ban egyébként már hajtottak végre bombatámadást ez ellen a kiképző központ ellen. Akkor 42 katona vesztette életét.