Sorra számolják fel az uzsorás hálózatokat Ózdon

2011.02.17. 10:27 Módosítva: 2011.02.17. 10:42

Rövid időn belül a harmadik uzsorás hálózatra csaptak le az ózdi rendőrök. Ezúttal szerdán vettek őrizetbe egy férfit és egy nőt, akiket az uzsora-bűncselekményeken túl zsarolással is gyanúsítanak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a gyanúsítottak általában 30 ezer forint körüli összegeket adtak kölcsön egy-egy alkalommal. A pénzre 50 és 100 százalék közötti kamatot kértek. A hitelbe adott összeget havonta önkényesen megnövelték kamatos-kamattal, így az áldozatok nem tudtak törleszteni. Emiatt egy-két év leforgása alatt 450 ezer- és 1 millió 200 ezer forint közötti összegű tartozást halmoztak fel az anyagilag ellehetetlenült sértettek - közölte a rendőrség. Az sem menekülhetett, aki fizetett, ugyanis minden hónapban megjelent az adósoknál az uzsorások egyike és újabb pénzeket követelt. Ha az áldozatok megtagadták a fizetést, a gyanúsítottak veréssel és gyilkossággal fenyegették meg őket.

A bűnelkövetők leleplezését és elfogását az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya végezte. A nyomozás során eddig beszerzett bizonyítékok alapján a két uzsorás zsarolással is gyanúsítható. Ezért őket az Ózdi Rendőrkapitányság őrizetbe vette és előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk bírósági elrendelésére. Az ózdi rendőrök tavaly novemberben, majd egy héttel ezelőtt csaptak le uzsorásokra. Az egy hete elfogott gyanúsítottak három éven át házi rabszolgaként tartottak egy idős embert is.