Hatvanöt halottja van az új-zélandi földrengésnek

2011.02.22. 10:38

Hatvanöten meghaltak, több tucat ember pedig a romok alatt rekedt egy nagyerejű, a Richter-skála szerinti 6,3-es földrengésben Új-Zélandon. Az elmúlt nyolcvan év legerősebb pusztításáról érkező híradások szerint ezrek menekültek az utcákra, és az emberek kézzel ásnak a romok között, hogy túlélőket találjanak. Legutóbb fél éve volt földrengés ugyanott, mint most, a szigetország déli szigetén lévő 340 ezres Christchurch városában, akkor egy hetes erejű földrengés roppantotta meg az épületeket.

John Key miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet. A földrengés ebédidőben történt, az utcákon rengeteg volt az ember. A fővárostól, Wellingtontól 400 kilométerre lévő Christchurch belvárosa most úgy néz ki, mint egy törmelékkel teli háborús zóna. A város egyik jelképének számító bazilika teteje teljesen beomlott, a Canterbury TV hatemeletes épülete pedig füstölgő romhalmazzá változott. Szemtanúk szerint legalább harmincan rekedtek egy másik, összedőlt négyemeletes irodaház romjai alatt.

A város polgármestere, Bob Parker öt napra vészhelyzetet rendelt el Christchurchben. Egy helyi tévéállomás szerint holttesteket ástak elő egy hostel és egy könyvesbolt romjai alól, s egy a földrengés miatt történt furgonbalesetben turisták is meghaltak. A repülést is leállították egy időre, mert megsérült a christchurchi repülőtér irányítótornya is. A mobiltelefon-hálózatok sem működnek, de a vasúti és a közúti közlekedés is összeomlott. Az utak beszakadtak, hatalmas lyukak tátonganak rajtuk. (FH)