Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt egy év fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki 2009. augusztusában a Szabolcs megyei Tiszaszentmártonban tiltott helyen akart úszni tanítani két kislányt. A gyerekeket azonban elragadta a nyakából az erős sodrás, az egyikük a vízbe fulladt. Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője közölte: a férfi, aki vendégségben volt rokonainál Tiszaszentmártonban, elhatározta, hogy két unokaöccsével lemegy a Tiszára fürödni. A folyónak azon a szakaszán azonban nincs fürdésre, strandolásra kijelölt hely. Amikor a vádlott a partra érkezett, megkérte az addig a sekély vízben fürdőző két ismerős kislány, hogy tanítsa meg őket úszni, mert nem tudnak. Az akkor 50 éves vádlott beleegyezett. Azt mondta a gyermekeknek, hogy kapaszkodjanak a nyakába, majd elindult a mély víz felé.

Az erős sodrás azonban elragadta a kislányokat a nyakáról és mindhárman elmerültek a vízben. A vádlott az egyiket ki tudta menteni, a másikat azonban elsodorta a víz, holttestét másnap horgászok találták meg.

A bíróság az ítélet kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét és azt, hogy két gyermek életét veszélyeztette. Az ítélet jogerős.