A japán rendőrség közlése szerint két-háromszáz holttestet találtak a földrengés epicentrumához közel eső Szendáj városában - jelentette a Kyodo japán hírügynökség. Ugyanezt az információt közölte a BBC brit közszolgálati adó is, hozzátéve, hogy a holttesteket a tengerpart közelében találták. Az NHK japán televízió jelentése szerint megfulladtak a várost sújtó tízméteres cunamiban. A Kyoto közlése szerint nagyjából 65 ezer embert evakuáltak menedékhelyekre Szendájban. A rendőrség helyi idő szerint este 11 órakor 88-ra tette a halálos áldozatok számát.  A japán rendőrség közlése szerint "hatalmas károk keletkeztek" és sok idő kell azok pontos mértékének felméréséhez. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az áldozatok száma minden bizonnyal emelkedni fog.

A Jiji Press japán hírügynökség közlése szerint csak Ofunate városában több mint háromszáz lakóház dőlt össze a földrengés és a várost sújtó cunami miatt. A károk pontos nagyságát várhatóan csak a holnapi napfelkelte után lehet felmérni. Japánban közép-európai idő szerint nagyjából péntek este tíz órakor kel fel a nap.

Közben a japán külügyminiszter az országban állomásozó amerikai csapatok segítséget kérte a mentéshez a tokiói amerikai nagykövettől. Japánban nagyjából ötvenezer amerikai katona állomásozik. Az Európai Unió jelezte, hogy kész segítséget nyújtani a távol-keleti országnak a mentéshez. Kína szintén közölte, hogy mentőalakulatai készen állnak az indulásra.