Elérte Észak- és Közép-Amerika nyugati partjait a pénteki japán földrengés után kialakult cunami, amely várhatóan közép-európai idő szerint szombat hajnalra eléri Dél-Amerika déli részeit is. Több országban is cunamiriadót rendeltek el vagy egyéb korlátozásokat vezettek be. Észak-Kalifornia egyes részein "jelentős károkat" okozott a japán földrengés után elindult szökőár - írta a Los Angeles Times című amerikai lap. A legnagyobb pusztítást Crescent City kikötővárosban történt, ahol egy 1964-es cunami 11 ember ölt meg és 289 épületet semmisített meg - írta a Times.

A helyi mentőszolgálat vezetőjének elmondása szerint a város kikötőjében két és fél méteres hullámokat mértek, de azok nem törtek át a kikötőn, viszont több tucatnyi hajót "tört össze" az ár. Helyiek elmondása szerint a dokkokban jelentős károkat szenvedtek. A terület egyike annak az öt alacsonyan fekvő kaliforniai megyének, ahol a part menti területek evakuálását rendelték el.

A mentőszolgálat vezetője elmondta: Crescent City kikötője egyike azoknak, amelyek "magukba szívják a cunamikat". 2006-ban tízmillió dolláros kárt okozott egy szökőár a kikötőben.

Közben elérték a cunami hullámai Mexikó északnyugati partvidékét is, ahol félméteres hullámokat mértek. A kedvelet turistacélpontnak számító Acapulcóban és Los Cabosban felszólították a turistákat, hogy maradjanak szállodai szobáikban, távol a partoktól. Károkról egyelőre nem érkeztek jelentések.

Készülnek a cunami érkezésére Közép-Amerika többi országában is. El Salvador, Nicaragua és Costa Rica is cunamiriadót hirdetett, Panama viszont már nem. A területre várhatóan közép-európai idő szerint este 11 óra után érnek el a hullámok. Nicaraguában nagyjából százezer ember van veszélyben. Guatemalában megtiltották a hajóknak, hogy elhagyják a kikötőket és három partmenti tartományban tanítási szüntetet rendeltek el.

Dél-Amerikát közép-európai idő szerint szombat hajnali egy óra után érik el a hullámok, amelyek a várakozások szerint az egy métert sem fogják elérni. Ecuador elnöke elrendelte a part menti területek evakuálását, valamint a belföldi légiközlekedés részleges leállítását. Északi szomszédja, Kolumbia azonban csak az úszástól és halászattól tiltotta el az embereket.