Életfogytig tartó börtönbüntetést kapott öt szomáliai kalóz hétfőn a Virginia állambeli Norfolkban. A kalózok tavaly áprilisban támadtak meg egy amerikai hajót Afrika keleti partjánál. 1820 óta most először ítéltek el valakit az Egyesült Államokban kalózkodás miatt. A törvény szerint Virginia államban életfogytiglani börtön jár kalózkodásért. Az öt szomáliai az amerikai haditengerészet Nicholas nevű hajóját támadta meg, tévedésből, azt hitték, hogy kereskedelmi hajó. A szomáliaiak ügyvédei szerint védenceik egyszerű halászok, akiket kalózok kényszerítettek arra, hogy megtámadják a hadihajót. A bíróság ezt az érvelést nem fogadta el.

A támadás során a kalózok egyébként rá is lőttek a katonákra. Az ítélet napokkal azt követően született, hogy ugyancsak amerikai katonák elfogtak tizennégy kalózt, akik Omán partjaitól száz kilométerre elrabolták négy amerikai nyugdíjas vitorlását, majd meg is ölték túszaikat.

A szomáliaiak kalóztámadásai jelentősen zavarják a nemzetközi kereskedelmet. A kalózok több millió dollár váltságdíjat követelnek túszaikért. Hétfőn egy bangladesi hajótársaság négymillió dollárt fizetett egy foglyul ejtett hajóért és huszonhat fős legénységéért.

Tavaly egyébként 445 hajót támadtak meg szomáliaiak, 1181 embert túszul ejtettek, nyolcat megöltek. A Nemzetközi Tengerészeti Hivatal adatai szerint a világon történt kalóztámadások kilencven százaléka szomáliai kalózokhoz köthető.