Tumultuózus jelenetek és pótszékek sorának behelyezése után is több tucatnyi érdeklődő kiszorult a Fővárosi Bíróság tárgyalóterméből a 22 gyilkosság előkészületével vádolt joghallgató perének kezdetekor kedden reggel. A tárgyalóteremben több mint fél tucat tévéoperatőr és tucatnyi fotóriporter dolgozik.

Először Medveczky Gábor ügyész ismertette a vádat, amely szerint a vádlott még 2006 őszén nagyanyját brutálisan bántalmazta, úgy fejberúgta, hogy az idős asszony állkapcsa eltörött. A 2006-ban kitűnő eredménnyel érettségizett fiatalembert még a nagyanyja elleni támadást megelőzően vették fel az ELTE Jogi Karára. A vád szerint a fiatalember, akinek a családon belüli agresszivitása mind erősebben megnyilatkozott a külvilágban is, elhatározta, megöl annyi diákot, amennyit csak tud. Tervének végrehajtásához álítólag azt is mérlegelte, hogy egy fegyveres biztonsági őr, vagy rendőr fegyverét próbálja megszerezni. Végül belépett egy sportlövész egyesületbe, letette a szükséges vizsgákat és legálisan vásárolt egy pisztolyt. 2009 végén egy alkalommal egy gázpisztolyt elsütött lakóhelyén a lépcsőházban, amivel nagy riadalmat okoozott. Az elköszönés című búcsúlevelében gyilkos indulatokról és a Nagy Tettről is beszélt. Az ügyészség mindezek alapján a fiatalembert 22 rendbeli emberölés előkészületével, súlyos egészségromlást okozó testi sértés bűntettével és garázdasággal vádolja.

A 23 éves, büntetlen előéletű fiatalember a keddi tárgyaláson azt mondta, a vád nem törvényes. Mondanivalóját "Tisztelt Bírák! Tisztelt Ügyész úr! Tisztelt Ügyvéd urak! Magyar Köztársaság Népe!" megszólítással kezdte és hosszabban idézett George Orwell 1984 című regényéből a gondolatrendőrségről, és azt mondta, esetében az állam bolhából csinál elefántot. Jogszabályok pontos idézése után azt mondta, a vád esetleges negatív következményeit a szólás- és gondolatszabadság, a művészi önkifejezés szabadsága mártírjaként fogja átvészelni. Bejelentette, a birtokába jutott információ szerint az ügyében eljáró egyik bíró rokona egy ügyészségi vezetőnek, ezért elfogultsági kifogást jelentett be. Ezen felül további kérdésekre csupán úgy hajlandó válaszolni, ha azokat előre közlik vele és időt adnak neki arra, hogy a kérdésekre írásban válaszoljon.

Azt, hogyan folytatódik a tárgyalás, kedden délután 13 óra után tudhatja meg a hallgatóság Krecsik Eldoróda bírónőtől.