Legalább két ember meghalt, 41 pedig megsebesült csütörtökön Peru déli részén, amikor a rendőrség összecsapott demonstrálókkal. A helyiek egy rézbánya megnyitása ellen tiltakoztak, mert az szerintük elvenné a vízkészletet a mezőgazdaságtól.

A perui rendőrség az emberek szabad mozgásának biztosításának indokával indult feloszlatni a Mollendo városában összegyűlt tüntetőket, akik elfoglaltak egy fontos helyi autóutat - közölte a perui belügyminiszter. A perui hatóságok közlése szerint a rendőrség és a tüntetők összecsapásában legalább két ember halt meg. A sebesültek száma 41, akik között hat rendőr is van, őket a tüntetők kövei sebesítették meg.

Egy helyi kórház orvosa az AFP francia hírügynökségnek azt állította, hogy az egyik ember fejlövéstől vesztette életét. Korábban egy 22 éves tüntető halt bele egy haslövésbe. Ezzel együtt már három halottja van a rézbánya elleni demonstrációknak.

Peru déli részén már 16 napja tartanak a Tia Maria nevű rézbánya megnyitása elleni demonstrációk. A Southern Copper nevű mexikói cég beruházása a helyiek szerint szennyezni fogja a környezetet és elveszi a vizet a mezőgazdaságtól.