Roma nőket és gyerekeket költöztettek el a rokonaik Gyöngyöspatáról – új tartózkodási helyük egyelőre ismeretlen. A településen március eleje óta járőröz többek közt a Szebb Jövőért Polgárőr egyesület, péntektől pedig a „Véderő” egyesület katonai jellegű önvédelmi és kiképző tábora is elkezdi működését. A hétvégi programon az érdeklődök fegyverismeretet, lövészetet, közelharcot tanulhatnak. A szervezők arra kérték a jelentkezőket, hogy aki tud, hozzon airsoft fegyvert és bokszkesztyűt.

Ennek hatására péntek reggel 8 órakor összesen 276 ember hagyta el a települést. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke a Független Hírügynökségnek nem kívánta elárulni, hová mentek.

A település polgármestere kedden egészségügyi okokra hivatkozva lemondott, a Belügyminisztérium beavatkozást ígért, „ha szükséges”. Állításuk szerint kiemelt figyelmet fordítanak a polgárok védelmére, ezért fokozták több településen a rendőri jelenlétet. Az egyenruhások jelenleg is járőröznek a cigánysoron. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kijelentette: a Véderő tábora magánterületen van, így amíg nem történik jogsértés, addig nincs ok közbeavatkozni.