Már több mint háromszáz halott az amerikai ítéletidőben

2011.04.29. 11:07

A legfrissebb adatok szerint legalább 305 ember halt meg az Egyesült Államok több déli államában pusztító tornádók és a heves viharok miatt. A legnagyobb pusztítás Alabama államban történt, ahol 204 ember halt meg, és több mint 1 700-an megsérültek. Barack Obama amerikai elnök és felesége pénteken Alabamába látogat, hogy a helyszínen tekintse meg a puszítás nagyságát.

A tornádók legalább nyolc államban okoztak haláleseteket és hatalmas pusztítást. Több államban is rendkívüli állapotot vezettek be és mozgósították a nemzeti gárda egységeit, hogy segítsenek a mentésben és helyreállításban. Az anyagi kár mértékéről egyelőre nem érkeztek jelentések, de feltehetően jelentős lesz, mert több város szinte teljesen megsemmisült.

A jelentések szerint 24 órán belül több mint 160 tornádó alakult ki a Egyesült Államok déli államaiban, ami rekordnak számít, bár az adatot hivatalosan még nem erősítették meg. Az eddigi rekordot 1974-ben jegyezték fel, amikor 24 órán belül 148 tornádó alakult ki.

A legpusztítóbb amerikai tornádó 1925 márciusában alakult ki. A "Három állam tornádó" három és fél órás folyamatos pusztítása alatt 695 ember halt meg, több mint kétezren sérültek meg és nagyjából 15 ezer ház semmisült meg.