Fejenként 439 év börtönre ítélt kedden egy spanyol bíróság két szomáliai kalózt, akiket egy spanyol halászhajó ellen 2009 októberében elkövetett támadással vádoltak. Abdou Willy és Raagegeesey Adji Hamanwere akkor került fogságba, amikor a hajó elrablása után két nappal elhagyták a jármű fedélzetét. A két férfit a spanyol haditengreészet egységei vették őrizetbe, és azóta egy madridi börtönben tartották őket fogva.

A spanyol bíróság végül 36 vádpontban találta bűnösnek őket, közte az erőszakkal elkövetett rablás és az illegális fogvatartás vádpontjában, ám végül feloldozta őket a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kínzás vádpontjai alól. A 439 évnyi büntetést azonban nem tölthetik le, ugyanis a spanyol törvények értelmében legfeljebb 30 évig terjed a tényleges szabadságvesztés időtartama, tekintet nélkül a kiszabott éve számára.

Az Alakrana halászhajót és 36 fős legénységét 47 napig tartották fogságban a most elítélt kalózok társai. Miután szabadon engedték őket, a vízi rablók azt közölték, hogy négymillió dolláros váltságdíjat kaptak értük. A spanyol kormány azóta sem erősítette meg, de nem is tagadta ennek tényét.(FH)