Egy belga bíróság hétfőn elrendelte a "belga pedofil rém", Marc Dutroux volt feleségének idő előtti szabadlábra helyezését.

Az 51 éves Michelle Martin már negyedik kérvényét nyújtotta be idő előtti szabadlábra helyezésére a Belgium nyugati részén található Mons városában. Az ügyészség ellenezte a döntést, amely ellen keddig nyújthatnak be fellebbezést. A belga igazságügyi miniszter közlése szerint még vizsgálják, hogy van-e ok a fellebbezésre. Az esetleges fellebbezésről a legmagasabb szintű fellebbviteli bíróságnak kell döntenie. Martin a végleges döntésig börtönben marad.

Martint 2004-ben harminc évig tartó börtönbüntetésre ítélték az egész Belgiumot megbotránkoztató Dutroux-ügyben játszott szerepéért. Marc Dutroux-t ugyanabban az évben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték hat fiatal lány elrablása, fogvatartása és megerőszakolása miatt. Áldozatai közül négyen meghaltak. Feleségét két lány halálában játszott szerepéért ítélték el.

Az 1996-ban letartóztatott Dutroux esete volt az első igazán nagy vihart kavart pedofil-ügy Európában. A belga közvéleményt azonban nem csak az eset háborította fel, hanem a rendőrség és az igazságszolgáltatás hibái is. Dutroux letartóztatása után két hónappal háromszázezer ember tüntetett Brüsszelben, az igazságszolgáltatási rendszer reformját követelve.