Hétfőn tartják egy New York-i bíróságon a szexuális zaklatással vádolt Dominique Strauss-Khan első bírósági meghallgatását. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója tagadja bűnösségét, és kész "erőteljesen harcolni" a vádak ellen - közölte ügyvédje. Közben a New York-i rendőrség közölte, hogy Strauss-Khan nem rendelkezik diplomáciai védettséggel. Az IMF igazgatótanácsa hétfőn tart informális ülést az esettel kapcsolatban.

Strauss-Khannak hétfőn kell megjelennie egy manhattani bíróságon, ahol "erőteljesen küzdeni fog" az ellen felhozott vádak ellen - közölte egyik ügyvédje újságírókkal, a bírósági épület előtt nyilatkozva. Az IMF vezetőjének első bírósági meghallgatását vasárnapról halasztották hétfőre.

Ügyvédje elmondása szerint a halasztást azért hozták, hogy a rendőrség további vizsgálatokat tudjon végezni Strauss-Khanon. William Taylor közölte: ügyfele beleegyezett a törvényszéki és a DNS-vizsgálatba. Staruss-Khant vasárnap bilincsbe verve vezették el egy harlemi rendőrkapitányságról, ahonnan egy ismeretlen helyre szállították.

Közben az IMF bejelentette, hogy vasárnapról hétfőre halasztották az eset miatt összehívott informális igazgatótanácsi ülést.

A francia Dominique Strauss-Kahnt azzal vádolják, hogy New York-i luxusszállodai lakosztályában szexuálisan zaklatott, fogvatartott és megpróbált megerőszakolni egy szobalányt, aki takarítani ment be az általa üresnek gondolt, éjszakánként háromezer dollárba kerülő lakosztályba.

Miután a 32 éves nő kiszabadította magát, az IMF vezérigazgatója sietve elhagyta a Sofitel hotelt, személyes tárgyait, még mobiltelefonját is hátrahagyta. A rendőrök az Air France párizsi járatát visszatartva a repülőgép fedélzetén vették őrizetbe, közvetlenül felszállás előtt.