Nyomkövető karkötőt kell hordania és fizetnie kell az őröket Strauss-Kahnnak

2011.05.20. 11:56

Az egymillió dolláros óvadék után havi 200 ezer dollárt kell költenie a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezetőjének a napi 24 órában rá vigyázó fegyveres őrökre. Dominique Strauss-Kahn emellett ötmillió dollár letétbe helyezésével és elektronikus nyomkövető karkötő viselésével kénytelen szavatolni a New York-i hatóságok előtt, hogy nem óhajt megszökni az országból.

Egyebek közt ez áll a csütörtökön megszületett óvadékmegállapodásban, amelynek értelmében akár már pénteken egy manhattani lakásra cserélheti a Rikers Island börtönben lévő ideiglenes lakhelyét a francia közgazdász. Igaz, a lakást - saját költségén - videokamerákkal kell felszerelnie és szigorú korlátozásokkal fogadhat csak benne látogatókat. Emellett át kell adnia a hatóságoknak az utazáshoz szükséges valamennyi iratát, és csak vallási okokból vagy más, rendkívüli esetben hagyhatja el az apartmant.

Az ügyben illetékes ügyészek ugyanakkor továbbra is ellenzik, hogy az óvadék fejében szabadlábon védekezhessen az IMF volt vezérigazgatója, mivel szerintük továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy Strauss-Kahn megszökik az igazságszolgáltatás elől. Állításuk szerint ha ez bekövetkezne, akkor a gazdasági szakember hatalma és befolyása miatt csaknem lehetetlen lenne őt visszavinni az Egyesült Államokba.

Dominique Strauss-Kahnt szombaton vették őrizetbe a New York-i repülőtéren, miután egy szállodai szobalány azt állította, hogy meg akarta erőszakolni őt. A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő volt IMF-vezér első bírósági meghallgatását hétfőn tartották, majd csütörtökön döntött egy amerikai vádesküdtszék a vádemelésről. Ennek értelmében Strauss-Kahn ellen szexuális támadás, nemi erőszak kísérlete és személyes szabadság korlátozása miatt emelnek vádat. A következő bírósági tárgyalást június 6-án tartják az ügyben.