Felhozták a felszínre a Pádis-fennsík egyik barlangjában megsérült magyar fiatal

MTI
2011.07.01. 19:12

A felszínre ért a romániai Bihar-hegységben lévő Pádis-fennsík egyik barlangjában megsérült magyar fiatal a barlangi mentők segítségével pénteken nem sokkal délután öt óra előtt - közölte Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője az MTI-vel.

A szolgálat internetes oldalán az olvasható: hajnali háromnegyed ötkor kapták a riasztást, hogy a Pádis-fennsíkon lévő barlangban, kétszáz méteres mélységben, a bejárattól nyolcszáz méterre egy fiatalembernek kificamodott a válla. Mint írták, a barlangi mentők nem sokkal délután négy óra után szálltak le a barlangba.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: a sérült "a saját lábán" jött a felszínre a barlangi mentők segítségével. A fiatalembert a nagyváradi kórházba szállítják kivizsgálásra. A magyar barlangi mentők két óra múlva indulnak vissza Magyarországra - tette hozzá.

A Bihar megyei hegyi- és barlangi mentőszolgálattól származó információ szerint egy jelenleg Magyarországon élő barlangkutatóról van szó, aki magyar, román és kanadai állampolgársággal rendelkezik. Pintér István, a szolgálat vezetője az MTI-nek telefonon elmondta: egy négy-öt fős barlangkutató csoport ment le a barlangba, a csoport egyik tagját azonban baleset érte, kificamodott a válla. Társai feljöttek a barlangból, hogy szóljanak a hegyi mentőknek, akik azonnal a helyszínre siettek. A mentők orvosa leereszkedett a sérülthöz, s visszahelyezte a kificamodott testrészt. A fiatal barlangkutató végül a barlangi mentők segítségével ért fel a felszínre.