Két gyermektáborból harmincheten kerültek kórházba

MTI
2011.07.06. 17:56

Balatonalmádi, 2011. július 6., szerda (MTI) - Rosszullét miatt szerda estig összesen harminchét gyermek és fiatal felnőtt került kórházba a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred két gyermektáborából - tájékoztatta Bujdosó László, a balatonfüredi tisztiorvosi szolgálat vezetőhelyettese az MTI-t.

A főorvos a megbetegedések okáról továbbra sem tudott nyilatkozni, de szerinte nem biztos, hogy ételmérgezésről van szó. Mint mondta: nem zárható ki a calici vírus okozta fertőzés, mint ahogy más fertőzés sem.

A tábor konyháját lezárták, fertőtlenítenek mindent, az ételekből mintát vettek (a betegektől székletmintákat), de csak laborvizsgálatokkal lehet majd a megbetegedések pontos okát megállapítani. Előzetes laboreredmény csütörtökön délre várható - közölte a főorvos.

Bujdosó László elmondta: a táborban maradt gyermekek orvosi felügyelet alatt állnak, egy mentőautó is folyamatosan a helyszínen van. A főorvos úgy véli, előfordulhat még, hogy egy-két gyermek megbetegedik, többen viszont már távoztak a táborból a szüleikkel. Megeshet, hogy közülük valaki másutt kerül kórházba - tette hozzá.

Jelenleg összesen 37 gyermeket és fiatal felnőttet látnak el az ajkai, a veszprémi és a székesfehérvári kórházban, az állapotuk kielégítő - mondta főorvos, megjegyezve: azt tapasztalták, hogy minél idősebb a beteg, annál lázasabb.

A két táborban összesen százhuszonhárman nyaraltak, a tábort nem zárták be, a maradók egyelőre hideg élelmet kapnak - tájékoztatott Bujdosó László.