Csütörtök este mintegy húsz álarcos bevásárlókocsikkal és fémgerendákkal eltorlaszolta a vasúti síneket Marseille északi részén, hogy így kényszerítse megállásra azt a személyszállító gyorsvonatot, amelyet egy teherszállító vonat követett.
Az úttorlaszba este 10 óra körül futott bele a személyvonat, amelynek mozdonya olyan jelentős károkat szenvedett, hogy kénytelen volt a nyílt pályán megállni. A forgalomirányítók a teherkonvojt is megállították. Az álarcosok pedig ekkor léptek akcióba: kinyitották a vagonokat és minden ott talált árut elvittek. Mire a rendőrség a helyszínre érkezett, a támadók a lopott zsákmánnyal együtt elmenekültek.
David-Olivier Reverdy, az Alliance, az egyik legjelentősebb rendőri szakszervezet megyei vezetője a France 2 közszolgálati televízió híradójában elmondta: feltehetően olyan meggondolatlan helyi fiatalok egy csoportja követte el a támadást, akik nem mérték fel, hogy milyen következményekkel és sérülésekkel járhat egy gyorsvonat kisiklatása.
A látványos támadásban a személyvonaton senki nem sérült meg, de az utasoknak le kellett szállniuk, s ötszáz métert kellett gyalogolniuk a következő vasúti átjáróig, ahonnan taxikkal szállították őket tovább. A helyszín kiürítése mintegy két órát vett igénybe, az érintett vasúti szakaszon a teherforgalom mintegy háromórás késést szenvedett, de az incidens a személyszállításra nem volt hatással. A rendőrség egyelőre keresi az elkövetőket.