A péntekre virradó éjszaka 200 turistát és 30 helybéli lakost kellett kitelepíteni a horvátországi Brac-szigeten, ahol kiterjedt erdőtűz tombol - közölte a horvát katasztrófavédelmi szervezet (DUZS). Senki nem sérült meg, magyarok sem jelentkeztek, hogy bajban lennének.

Szlanyinka Anna, Splitben dolgozó magyar konzul az MTI megkeresésére pénteken elmondta: a környéken nyaraló magyarok közül senki nem jelentkezett, hogy bajban lenne, a kitelepítések is inkább biztonsági okból történtek. Eddig csak Magyarországról keresték turisták, hogy elindulhatnak-e tervezett nyaralásuk helyszínére.

A konzul elmondta: az erdőtűz miatt Splitben is nagy a füst már csütörtök délután óta. Szürkeség uralja az eget, és pernye is hullott, de ez nem jelenti azt, hogy mindez jelentősen zavarná a nyaralókat.

A horvát katasztrófavédelem péntek délelőtti közlése szerint már 2500 hektáros területen ég a fenyves és az aljnövényzet Brac-szigeten. Sem turisták, sem helyi lakosok, sem pedig az oltást végző tűzoltók nem sérültek meg.

Supetar közelében a reggeli órákban kisebb területen újabb tűz is keletkezett, de ezt gyorsan sikerült lokalizálni és eloltani. A szigeten még tomboló lángok miatt utakat is le kellett zárni.

Péntekre virradó éjjel a tűzoltók minden erőt a három legveszélyeztetettebb településre - Milna, Bobovisca és Lizisca - irányítottak, hogy megvédjék a lakosokat és értékeiket.

Csütörtökön délután lobbant lángra a fenyves erdő a Blace-öbölben, ahol péntek hajnal óta közel 150 tűzoltó 35 járművel próbálja megfékezni a tüzet. A helyi hivatásosok és önkéntesek mellett Splitből és Zárából (Zadar), valamint Dubrovnik-Neretva megyéből is vezényeltek egységeket a szigetre, s már tíz repülőgéppel, két helikopterrel, továbbá egy tűzoltó hajóval próbálják eloltani az erős szél miatt is terjedő lángokat.