Az abruzzói Chieti csendőrparancsnoksága az MTI-nek megerősítette, hogy szerda hajnalban újraindult az Appenninekben szombaton eltűnt magyar turista keresése és egészen addig tart, amíg a fiatal nőt meg nem találják.

A mentőegységek munkáját azonban a rossz idő nehezíti meg, s emiatt kellett a magyar nő keresését is felfüggeszteni kedd este.

A közép-olaszországi Abruzzóban, a Palombaro és Pennapiedimonte közötti Monte Acquaviva szikláin keresik, kétezer-háromszáz méter feletti magasságban, ahol jelenleg is esős az idő és a látási viszonyok sem kedveznek a kutatásnak. A mentőegységek addig tevékenykednek a körzetben, amíg az eltűnt személyt meg nem találják.

Kedd délután úgy tűnt, sikerül végre rátalálni, de nem így történt. Az idővel futunk versenyt, minden perc drága – nyilatkozta az MTI-nek szerda délután az olasz csendőrség Chietiben levő körzeti parancsnokságának szóvivője. Az illetékes elmondta, hogy az olasz országos hegyi mentőszolgálat emberein túl a magyar nő keresésében részt vesz a csendőrség, a rendőrség és az erdészet speciális mentőcsapata és helikopterek is.

A magyar turista szombaton indult el egyedül a Mammarosa nevű menedékhelyről a Monte Amaro hegycsúcs irányába. A pihenőhely közeli kempingben hagyta sátrát, melyben magyar pénzt és magyar könyveket is találtak. A balesetről maga a bajba jutott nő értesítette magyarországi rokonait a mobiltelefonjáról még szombaton küldött sms-üzenettel. Az olasz hatóságok ennek köszönhetően tudták azonosítani a segélyhívás körzetét, de azóta a mobilszámra küldött hívásokra és üzenetekre a magyar nő nem válaszolt. Nincsen mindenhol térerő és az sem kizárt, hogy a fiatal nő azóta már máshol van, esetleg menedéket keresett. Az sms-üzenettel nem sikerült méterre pontosan bemérni, melyik szurdokban kell kutatni.

A mentés rendkívül nehéz terepen folyik, a mentők a pihenőhelytől nyolc órát gyalogolnak, amíg elérik a baleset feltételezett helyszínét – számolt be az MTI-nek az Ansa olasz hírügynökség abruzzói tudósítója.

Ezzel egy időben Veneto tartomány hatóságai bejelentették, hogy Trentino és Alto Adige példáját követve, a saját gondatlanságuk miatt helikopteres hegyi mentésre szoruló turistákat a mentés költségeinek megtérítésére kötelezi.