Megtalálták és jól van az a fiatal magyar nő, aki augusztus 6-tán tűnt el a közép-olaszországi Appenninekben. A lányt szünet nélkül kereső harminc fős mentőegység egyik tagja péntek reggel találta meg. A magyar turistát kivizsgálásra a l'aquilai kórházba szállították.

"Nem hittem, hogy élve sikerül megtalálni. Csoda, hogy egy fiatal nő, felszerelés és élelem nélkül több mint hat napig kibírta az Appenninek csúcsain" - ezt nyilatkozta az Abruzzo hegyein eltűnt magyar lányt megtaláló olasz mentőegység tagja az ANSA olasz hírügynökségnek. Francesco Pace reggel találta meg a húsz éves lányt éppen, miközben egy pocsolyában igyekezett mosakodni.

"Elég jó fizikai állapotban leltem rá, természetesen az első mondata az volt, hogy éhes és enni szeretne valamit. Rögtön odaadtam neki a sonkás szendvicsemet. Azt hiszem, hogy én még nála is boldogabb voltam, hiszen soha nem gondoltam volna, hogy túléli ezt a szerencsétlen kalandot" - tette hozzá Pace, aki az olasz alpesi mentőszolgálat l'aquilai csoportjában szolgál.

Társaival együtt előző szombat estétől kereste a lányt, a csendőrség, rendőrség, erdészet speciális egységeivel. Az összesen harminc emberrel és helikopterekkel folytatott keresést csak éjszakára függesztették fel.

A sátrával a Monte Amaro csúcsának közelében lesátorozott lány szombaton indult el egyedül. Azt, hogy nem tért vissza, a Mammarosa pihenőhelyről jelezték. A nő smseket is küldött magyarországi családjának, ennek alapján igyekezték azonosítani tartózkodási helyét. A neki küldött mobiltelefonos hívásokra nem válaszolt. "Rossz helyet jelölt meg a segélykérésben, ezért rossz helyen is kerestük" - mondta el a hegyi mentő. Végül a lány által elhagyott és a kutatók által megtalált fényképezőgép segített bemérni az esetleges tartózkodási helyét. A Murelle-szurdok közeli Fonte Tettone térségében találtak rá. "Talán mégis az tartotta életben, hogy fiatal, magas és erős. Kabát is volt rajta, ez is védte a hidegtől. Szerencsére olyan helyen töltötte ezt a hat napot, ahol éppen a meredek hegyfalak nyújtottak menedéket a rossz idő ellen, itt a hőmérséklet éjszaka sem süllyedt tíz fok alá " - magyarázták a mentők. A lányt kivizsgálásra a l'aquilai kórházba szállították, az első orvosi jelentések szerint állapota optimális. Az eltűnése óta Abruzzóba érkezett rokonaival is találkozott már. Azt még nem tudni, miért tévedt el az olasz hegyekben.