Irén hurrikán: Legalább kilencen meghaltak, 1,4 millióan áram nélkül maradtak

MTI
2011.08.28. 10:55

Legkevesebb kilencen életüket vesztették és több mint 1,4 millióan maradtak áramellátás nélkül helyi idő szerint szombat késő estig az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító Irén hurrikán miatt.  A 130 kilométeres sebességű széllökésekkel járó, az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti egyes intenzitású hurrikán, amelynek központja mintegy 21 kilométeres sebességgel halad észak-északnyugat felé, vasárnap estére elérte a főváros és Maryland és Delaware állam területét, majd tovább örvénylett New York, valamint Új-Anglia nagyvárosai felé. A viharok miatt mintegy 2400 repülőjáratot töröltek, és vasárnap elmarad Martin Luther King washingtoni szobrának ünnepélyes felavatása is.

A több mint 800 kilométeres kiterjedésű Irén vasárnap éri el New Yorkot, az Egyesült Államok legnagyobb, 8 milliós városát. A gyengülő hurrikán addigra trópusi viharrá minősülhet vissza, de a floridai Nemzeti Hurrikán Központ szerit a szél ennek ellenére is 2,5 méteresre korbácsolhatja fel a hullámokat és a szakadó esővel súlyosbítva súlyos áradást okozhat.

A keleti part több nagyvárosához hasonlóan New York összes repülőterét is lezárták, felfüggesztették a metró és más tömegközlekedési eszközök üzemeltetését és az alacsonyabban fekvő terültekről evakuálták a lakosságot. Az utóbbi intézkedés példátlan a metropolisz történetében. New York kikötőjét részlegesen, Philadelphiáét pedig teljes egészében lezárták. A keleti parton, amelynek 65 millió lakosát érinti kisebb-nagyobb mértékben a hurrikán, több mint kétmillió embert költöztettek ki. A partvidéket több millió vakációzónak is el kellett hagynia, s tömegesen távoztak az önként menekülők is.

Összesen 9 szövetségi államban hirdették ki a szükségállapotot. A vihar körzetében menedék-központokat alakítottak ki, de Észak-Karolinában egy ilyenből is ki kellett menteni 75 embert, mert a szél leszakította az épület tetejét. A hatalmas viharzóna útjában található olajfinomítókat leállították, vagy csökkentett üzemmódra állították át. A természeti csapások idén eddig 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban.