Tipikus európai agyszüleménynek nevezték a polinéziai hatóságok kedden azt a vádat, hogy a Csendes-óceán déli részén fekvő Marquesas-szigetcsoport egyik szigetén egy német turistát kannibálok faltak volna fel. A legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild előző nap tudósított arról a horrortörténetről, amely szerint a 40 éves német üzletembert - aki barátnőjével a Francia Polinéziához tartozó Nuku Hiva nevű szigeten turistáskodott - egy helyi vadász a feltételezések szerint előbb megölt, majd feldarabolt, azután megsütött és végül elfogyasztott.
A papeetei hatóságok keddi közleményben cáfolták, hogy kannibalizmus történt volna. Elismerték, hogy a csontok, a fogak, illetve a ruhafoszlányok minden valószínűség szerint a német férfitől származnak, de azt állították, hogy a vizsgálat nem igazolja a kannibalizmus vádját. Hangoztatták, hogy a nyomozás tovább folytatódik, és a DNS-vizsgálatot Párizsban végzik. Annak eredményét pedig átadják a német szövetségi bűnügyi hivatalnak, amely bekapcsolódott a nyomozásba.
A helyi államügyész abszurdnak nevezte a kannibálgyilkosság gyanúját. Egy neves francia tudóssal együtt tipikus európai agyszüleménynek nevezte, amelynek célja a helyi lakosság megsértése. A Marquesas-szigetcsoporton kannibálok utoljára a XIX. század végén hódoltak különleges szenvedélyüknek - érvelt az államügyész, hangoztatva, hogy azóta emberi áldozat egyik szigeten sem volt.
Mindenesetre a meggyanúsított 31 esztendős helyi vadász egyelőre nem került elő.