Belehalt sérüléseibe az elgázolt kínai kislány, akin két gépjármű is keresztülment, és sem a sofőrök, sem a járókelők nem foglalkoztak vele.
A kétéves Wang Yue (becenevén Yue Yue) az orvosok erőfeszítései ellenére sem élte túl a világszerte nagy felháborodást okozó esetet, ami a Dailymail megfogalmazása szerint nagyon is jól jellemzi, milyen egy „erkölcstelen modern társadalom”.

A videó körbejárta és sokkolta az egész világot, az emberek nagy része egyszerűen nem érti, hogyan hagyhatták a járókelők ott feküdni a lányt az út közepén. A Xinhua hírügynökség jelentése szerint alig egy héttel a baleset után a kislány az elszenvedett agykárosodásba halt bele. A balesetet okozó mindkét autó sofőrjét azóta letartóztatták, de az eset okozta felháborodás nem hagyott alább.

A Kína déli részén fekvő Goandong tartományban lévő Foshan város térfigyelő kamerái által készített felvételeken világosan látszik, ahogyan egy kisteher elüti a gyereket, majd továbbhajt. A vérző kislány mellett több tucat gyalogos és kerékpáros megy el, anélkül hogy a sérült gyerek segítségére sietnének, majd az első gázolás után hét perccel egy másik teherkocsi hajt át ismét a kislányon. Végül egy nő húzta a gyereket ki az út szélére, mielőtt az édesanyja odaért volna.

Yue Yue halála gyorsan elterjedő és a legnagyobb érdeklődést keltő hírré vált a Twitter kínai megfelelőjén, a Sina”s Weibo-n. „Remélem, hogy ennek a kis angyalnak a halála végre felébreszti a nemzetünket, és rádöbbenti őket arra, mennyire lezüllött ez a társadalom és sürgősen tennünk kell valamit a nemzet erkölcsi nevelésének érdekében” - írta egy blogger.

A kislány édesapja több, mint 270 000 yuan (körülbelül 9,2 millió forint) adományt kapott a világ minden tájáról, hogy fizetni tudja a gyerek kórházi kezelését. A helyi kommunista párt vezetője azonnali és hatékony intézkedéseket sürgetett a tartományi tisztségviselők ülésén: „Hatékonyan és aktívan kell fellépnünk a társadalmunk erkölcsi normáinak javítására” – mondta. „Mély önvizsgálatot kell tartanunk, s bármilyen szörnyű dolgokkal is fogunk szembesülni, magunkba kell vágnunk a lelkiismeret tőrét.”

Sok kínai azért nem segít, ha bajban van valaki, mert fél attól, hogy belekeveredik valamibe. Nagy horderejű perek végződtek azzal, hogy az irgalmas szamaritánusok súlyos bírságokat kellett fizessenek, pedig csak annyi volt a bűnük, hogy segítettek valakinek. Kína gyors gazdasági fejlődése együtt jár a társadalmi rétegek között egyenlőtlenségek növekedésével, ami maga után vonja a társadalmi értékek megváltozását, és szemmel láthatóan az anyagiasság váltja fel az erkölcsi értékeket.