Csütörtökön visszaérkezik Magyarországra a vasárnapi egyiptomi buszbaleset áldozataiért szerdán kiutazott magyar katonai repülőgép a 11 holttesttel és csütörtök estére az összes magyar sérült, valamint az áldozatok és sérültek ingóságai is megérkeznek Budapestre - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján a miniszterelnök szóvivője.

A vasárnapi hurghadai balesetben 11-en vesztették életüket.

Kedden két repülőgéppel - kora délután és este - összesen 17 sérültet hoztak haza Egyiptomból.

Szijjártó Péter ismertette: szerdán reggel Hurghadából az egyiptomi buszbaleset újabb öt magyar sérültjét indították útnak repülőgéppel Budapestre. Rajtuk kívül még lét kórházban 9  - 8 stabil és 1 súlyos - sérült van Hurghadában, akik csütörtökön reggel indulhatnak vissza Magyarországra.

A miniszterelnök szóvivője hozzátette: jelenleg Kairóban ápolják a 4 legsúlyosabb sérültet, akikhez csatlakozott 2 könnyebb sérült hozzátartozó is. Ők hatan még szerda este elindulnak és az éjszakai órákban meg is érkeznek Budapestre.

Az Országos Rendőr-főkapitányság 5 fős osztaga is Egyiptomban van. A pszichológus folyamatosan tartja a kapcsolatot a sérültekkel, a közlekedési szakértő kétszer is járt a baleset helyszínén és ugyanazt állapította meg, mint az egyiptomi szakemberek: az elsődleges vizsgálatok szerint a balesetet a megengedett sebesség túllépése okozta.

A magyar orvosszakértők 24 óra alatt azonosították a magyar áldozatok holttesteit és gondoskodtak a szállíthatóvá tételükről - amelynek egyébként a költségeit Egyiptom vállalta - tette hozzá Szijjártó Péter.

A Kecskemétről szerdán fél 12 után néhány perccel felszállt An-26-os katonai szállító repülőgép egy törökországi megállóval érkezik szerda este Egyiptomba és csütörtökön indul vissza a holttestekkel. Szijjártó Péter kiemelte: a családok kérésére ugyanakkor nem árulják el, hogy melyik magyarországi repülőtérre és pontosan mikor érkezik a repülő.

A miniszterelnök szóvivője elmondta még, hogy az áldozatok és a sérültek ingóságai az utazási iroda charter-járatával még a szerdai esti órákban szintén megérkeznek Budapestre.