Robbanás történt szombat délután a főváros XIII. kerületében, egy Fiastyúk utca és Agyag utca közötti társasházban, a detonációban egy ember sérült meg. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté az MTI-nek azt mondta, a háromszintes házból öt embert, köztük egy kisgyermeket mentettek ki. A polgári védelem jelenleg méri fel, hány embert érint a kitelepítés - közölte a rendőrség. Az MTI helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a ház tetőszerkezete megrongálódott és bedőlt.

Az elsődleges vizsgálatok alapján a háromszintes épület egyik 50 négyzetméteres lakásában a cserépkályha robbant fel, és ennek következtében leszakadt a födém, a válaszfalak kidőltek, és a társasház főfala is megdőlt, az egész épület megrogyott.

A szóvivő tájékoztatása szerint épületben szintenként két-két lakás található, és szinte valamennyi otthonban tartózkodott valaki. Abból a lakásból, amelyben a robbanás történt, egy férfit mentettek ki a tűzoltók, az ő sérülései súlyosak. A többi lakásból összesen öt embert, köztük egy kisgyermeket szabadítottak ki. A katasztrófavédők keresőkutyákkal is kutattak túlélők, sérültek után a romos lakásokban, de több sérültet nem találtak.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a baleset helyszínének közelében azonnal felállít egy melegedősátrat, és a BKV-tól melegedőbuszokat rendelt - mondta Kisdi. Hozzátette: minden bizonnyal gondoskodniuk kell majd a megsérült ház lakóinak ellátásáról is, ugyanis az épület az elődleges vizsgálatok alapján lakhatatlanná vált.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy az Agyag utca és a Fiastyúk utca között található kétemeletes ház második szintjén történt a gázrobbanás, a legszélső lakásban. A ház falai a második emeleten teljesen eltűntek, a tetőszerkezet megrongálódott és bedőlt. A tűzoltók mintegy fél tucat autóval vannak a helyszínen. A mentők ezekben a percekben mentek el egy autóval. Sok bámészkodó van a környéken, és nagy a rendőri jelenlét.

Több közelben lakó is arról számolt be, hogy a hangos robbanást követően megremegtek a falak és az ablakok, azt hitték, földrengés van. Az egyik érintett elmondta, hogy a lakásban tudomása szerint egyedül lakott az a, akit a mentők kórházba szállítottak, de úgy tudják, hogy az illető a saját lábán hagyta el a házat. Több környékbeli arról panaszkodott, hogy félnek a gázrobbanás után: szerintük a szomszédos házak szintén megsérültek.