Hárman haltak meg a hideg idő miatt az elmúlt 24 órában országszerte - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője, Győrfi Pál vasárnap. Dévaványán szén-monoxid-mérgezés, Debrecenben lakástűz okozott halált, míg a Bocskaikertben egy összefagyott férfi holttestére találtak saját háza udvarán. Utóbbi halálát feltehetőleg kihűlés okozta, de ezt az orvos szakértőnek kell megállapítania - fűzte hozzá.

Győrfi elmondta, a mentőszolgálat háromezer riasztást kapott az elmúlt 24 órában, ez 20 százalékkal több, mint egy átlagos napon. Az OMSZ 1500 munkatársa egyidőben lényegében folyamatosan dolgozott a közterületeken és az utakon. Hozzátette, volt amikor a mentés során a mentőautó is elakadt, és csak nagy erőfeszítések után tudtak továbbjutni a hóban. A szóvivő közlése szerint országosan harmincnál is több szén-monoxid-mérgezésről kaptak jelentést, több esetben életmentő beavatkozásokra volt szükség. Győrfi Pál ezért ismételten arra figyelmeztetett, hogy az ellenőrizetlen fűtőberendezések, a szakszerűtlenül bekötött kazánok, kályhák életveszélyesek lehetnek.

Arra is rámutatott, hogy a szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegővel elkeveredő gáz, ami már kis mennyiségben émelygést, fejfájást, nagyobb mennyiségben pedig izomgyengeséget, tudatzavart, eszméletvesztést, légzésleállást okozhat. A szóvivő azt kérte, hogy amennyiben egy lakásban többen is rosszullétre, hányingerre vagy fejfájásra panaszkodnak, azonnal szellőztessenek és hívjanak segítséget.

Győrfi Pál elmondta azt is, hogy az elmúlt napon, a riasztások során ötven embernél merült fel a kihűlés gyanúja. Volt aki kerékpárjával elesett, és nem tudott felkelni, volt akit elakadt autójából kellett kimenteni. Közlése szerint tizenkét embert kellett fagyásos sérülés miatt ellátni, illetve kórházba szállítani, jellemzően orr-, fül- és lábujjfagyások miatt.